Orvosi termékek
Babymark / Termékenységi teszt

BETEGTÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE (pdf formátumban)

babymarkA fogamzásképes időpont meghatározására!

 • Növeli a teherbeesés esélyét
 • Jelzi a peteérést
 • 5 darab megbízható vizeletteszt
 • Egyszerűen használható
 • Gyors, higénikus

Hogyan működik?

A természetes női ciklus során a hormonszintek folyamatosan változnak.
bm2

A növekvő tűsző egyre több ösztrogént (piros vonal) termel, ennek hatására - egy bizonyos szint után - az agyalapi mirigyben termelődő LH (luteinizáló hormon) mennyisége hirtelen megnövekszik (kék vonal). Ezt a jelenséget hívják LH-csúcsnak. A hirtelen megnövekedett LH legfontosabb hatása, hogy a tüszőben érlelődő petesejt pár óra alatt teljesen "beérik", alkalmassá válik az önálló életre, majd kb. 36 órával az LH-csúcs után kiszabadul a petefészekből és elindul a petevezetékben a méh felé. Ez a vándorlása néhány napig tart.

Ha ez alatt az idő alatt spermiumokkal találkozik és megtermékenyül, embrióként vándorol tovább. Közben az üres tüsző a petefészekben sárgatestté alakul, ami a sárgatest hormont (progeszteront, sárga vonal) termeli. Ez a hormon teszi alkalmassá a méh nyálkahártyáját arra, hogy beágyazódhasson az érkező embrió (alsó ábra). Ha minden a megfelelő időben történt, 3-4-5 napos embrió érkezik a méhbe, beágyazódik, elkezd olyan anyagokat termelni, melyek nem engedik a sárgatestet elsorvadi. Ezért az fenn tudja tartani a méhnyálkahártya ideális állapotát, az embrió táplálékhoz jut, fejlődik tovább. A terhesség első 7-8 hetéig tehát a sárgatest felel az embrió biztonságáért, csak ezután termel az embrió (pontosabban a méhlepény) annyi hCG-t, hogy a folyamat önfenntartóvá váljon. Nagyon sok vetélés éppen ekkor, a váltáskor következik be, ha nincs elegendő hormon a terhesség fenntartásához.

Ha nincs embrió, a sárgatest elsorvad, a nagyra nőtt méhnyálkahártya menstruációs vérzés kiséretében lelökődik és kezdődhet minden elölről.

Ha egy teljesen egészséges pár a legmegfelelőbb időben szeretkezik, kb. 20% az esélye a terhesség létrejöttének. Ez is azt mutatja, hogy a fentieken kívül még nagyon sok feltételnek (genetikai, immunológiai, stb...) kell teljesülnie ahhoz, hogy egy kisbaba létrejöjjön. Nyilvánvaló, hogy ha nem a megfelelő időben történik a szexuális együttlét, ez a 20 százalék egyre csökken, mint tudjuk, a ciklus nagy részében egyáltalán nincs esély arra, hogy teherbe essünk. Ezt "Naptár módszer"-ként felhasználják fogamzásgátlásra is.

Az ábra mutatja, hogy az ovuláció (a petesejt kiszabadulása a petefészekből) után az ébredési testhőmérséklet megemelkedik. Amíg más lehetőség nem volt a tüszőérés időpontjának meghatározására, ezt a módszert használta az orvostudomány is. Azonban ma már a távolságot sem arasszal mérik, vannak pontosabb, megbízhatóbb eszközök rá, ugyanígy nem hagyatkozhatunk a nagyon bizonytalan testhőmérséklet-mérésre sem.

Az ovuláció pontos időpontját ma már meg lehet határozni ultrahanggal, vérvételből mért hormonszintekkel - alapos, jól felkészült nőgyógyászok igen gyakran alkalmazzák ezeket a módszereket. Meddőségi kezelések során mesterségesen is elő tudnak állítani LH csúcsot (hormoninjekcióval), majd ezután kb. 39-42 órával végzik az inszeminációt, ill. egyszerűbb esetekben javasolják az együttlétet, ezzel is növelve a teherbeesés valószínűségét. Lombikbébi kezeléseknél az LH-csúcsra szükség van, hiszen a petesejt végső érése ennek hatására következik be, a kilökődését azonban nem szabad megvárni, hiszen akkor nem találják többé meg. Ezért az érett petesejteket 36 órán belül le kell szívni a tüszőkből, amelyek jól látszanak a hüvelyi ultrahangon.

Az ovulációt nem, de az LH-csúcsot ki lehet mutatni a vizeletből is, ezt a célt szolgálja a Babymark termékenységi teszt, amely 5 tesztet tartalmaz. Mivel a hölgyek ciklusa igen széles skálán mozog (van akinek 18 nap, van akinek 42), nem mondhatjuk azt, hogy a 14. napon van az LH-csúcs. Ez még azoknál sem biztosan igaz, akik a "tankönyvi" 28 napos ciklussal élnek. Viszont ha szeretnének teherbe esni, nagyon hasznos, ha tudják a pontos időpontot. Az ezt követő 2.-3. napon ugyanis a legvalószínűbb, hogy sikerrel járnak, függetlenül attól, hogy hány napos a ciklusuk.

Ne felejtsük el azonban, hogy vannak hölgyek, akik - bár nem tudnak róla - nem is ovulálnak az LH-csúcs után, mert már a ciklus elején, a tüszők érésekor probléma van. Éppen ezért, ha valaki 1 éven belül nem esik természetes úton teherbe, szükséges meddőségi szakemberhez fordulni segítségért! Ugyanígy a beágyazódásnál, a petevezetékben vagy a méh körüli szövetekben is lehet hiba, 1 év után már ne hagyatkozzunk kizárólag az LH-csúcs meglétére vagy meg nem létére!

Easy Pregnancy / Terhességi teszt

BETEGTÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE (pdf formátumban) 

easyEzen termékünkben a megbízhatóság és a könnyű használhatóság ötvöződik az eleganciával és a szépséggel.

A teszt már az elmaradt menstruáció első napjától kimutatja a terhességet, a nap bármely szakában.

Használata rendkívül egyszerű. Csak bele kell tartani a vizeletsugárba az eszköz egyik végét és egy percen belül megtudhatjuk az eredményt. Nem kell hozzá pohár vagy cseppentő. Éppen ezért bárhol, akár munkahelyen, akár nyaralás közben, de még vonaton vagy repülőgépen utazva is megnézhetjük, mi az oka a vérzés késésének!

Hogyan működik az Easy Pregnancy terhességi teszt?
Terhesség esetén a szervezet egy úgynevezett hCG (human choriogonadotropin) nevű hormont kezd termelni. Az Easy Pregnancy terhességi teszt segítségével ez a hormon mutatható ki a vizeletből.

Milyen korán használhatom az Easy Pregnancy terhességi tesztet?
Az Easy Pregnancy terhességi teszt igen érzékeny, így a terhesség már az elmaradt menstruáció első napján kimutatható.

Mikor kell elvégeznem a tesztet?
Mivel az Easy Pregnancy terhességi teszt igen érzékeny, a nap bármely időpontjában használható.

Milyen mértékben bízhatok meg az Easy Pregnancy terhességi teszt által mutatott eredményben?
Amennyiben a teszt elvégzése során a használati útmutató szerint járt el, Ön tökéletesen megbízhat az Easy Pregnancy terhességi teszt által mutatott eredményben. Ha a teszt eredménye mégsem felel meg elvárásainak, kérjük forduljon kezelőorvosához.

Befolyásolhatja-e alkohol, vagy egyéb gyógyszer a teszt eredményét?
Az alkohol nem befolyásolja a teszt eredményét. Csak a hCG hormon tartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményét. Ilyen esetben a legmegfelelőbb időt a kezelőorvosával együtt határozza meg.

Mennyi ideig marad a teszt eredménye látható?
A teszt eredménye több óráig is változatlan marad.

Mit kell tennem ha nem vagyok biztos a teszt eredményében?
Konzultáljon kezelőorvosával.

Lily / Lily 2 / Terhességi teszt

BETEGTÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE (pdf formátumban)

lilyTermékünk bevezetésekor az a szándék vezetett bennünket, hogy igen előnyös áron, de a szokott igen megbízható magas minőségi színvonalon teljesítő terhességi teszthez juttassunk potenciálisan várandós hölgyeket. Tesztünk csíkteszt, melynek működési elve és érzékenysége megegyezik a drágább kivitelű kazettás és vizeletsugaras tesztünkével egyaránt. Gyorstesztjeinket kiváló alapanyagok felhasználásával Magyarországon gyártjuk, így a tesztelés eredményében Ön maradéktalanul megbízhat. Termékünk ideális választás azoknak, akiknek céljuk a családalapítás, így gyakran használnak terhességi tesztet. Az alábbiakban néhány a terhességgel és a teszttel kapcsolatban leggyakrabban megfogalmazott kérdést és válaszokat találja, kérjük olvassa el figyelmesen:

Hogyan működik a LILY terhességi teszt?
Terhesség esetén a szervezet egy úgynevezett hCG (human choriogonadotropin) nevű hormont kezd termelni. A LILY terhességi teszt segítségével ez a hormon mutatható ki a vizeletből.

Milyen korán használhatom a LILY terhességi tesztet?
A LILY terhességi teszt igen érzékeny, így a terhesség már az elmaradt menstruáció első napján kimutatható.

Mikor kell elvégeznem a tesztet?
Mivel a LILY terhességi teszt igen érzékeny, a nap bármely időpontjában használható.

Milyen mértékben bízhatok meg a LILY terhességi teszt által mutatott eredményben?
Amennyiben a teszt elvégzése során a használati útmutató szerint járt el, Ön tökéletesen megbízhat a LILY terhességi teszt által mutatott eredményben. Ha a teszt eredménye mégsem felel meg elvárásainak, kérjük forduljon kezelőorvosához.

Befolyásolhatja-e alkohol, vagy egyéb gyógyszer a teszt eredményét?
Az alkohol nem befolyásolja a teszt eredményét. Csak a hCG hormon tartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményét. Ilyen esetben a legmegfelelőbb időt a kezelőorvosával együtt határozza meg.

Mennyi ideig marad a teszt eredménye látható?
A teszt eredménye több óráig is változatlan marad.

Mit kell tennem ha nem vagyok biztos a teszt eredményében?
Konzultáljon kezelőorvosával.

MultiDrug Minilabor / kábítószer kombiteszt

BETEGTÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE (pdf formátumban)

multiA kábítószer-élvezet egyre több embert - elsősorban fiatalt - érint, és napjainkban az egyik legsúlyosabb társadalmi problémává vált. A leginkább veszélyeztetett fiatal korosztály alsó korhatára egyre lejjebb tolódik, és a drogok egyre könnyebben hozzáférhetővé válnak.
Termékünk azt a célt szolgálja, hogy bárki számára, bármikor, egy egyszerű és gyors teszt segítségével lehetővé váljon a kábítószer-fogyasztás felismerése, már a korai stádiumban is. A drogteszt a kábítószer jelenlétét néhány lépésben, igen rövid idő alatt kimutatja a vizeletből, speciális eszközöket, képzettséget nem igényel.

Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy ha a teszt pozitív, valóban segíteni próbáljunk, ne hatalmi szóval, szigorral vagy erőszakkal igyekezzünk elérni azt, amit szeretnénk. Az elmúlt évek tapasztalata ugyanis azt mutatja, hogy ezek az eszközök még sosem vezettek eredményre. Pozitív eredmény esetén kérjük forduljon szakemberhez!
A következő néhány sorban a Multidrug Minilabor-ral kimutatható kábítószerekről, sajátos elnevezésükről, hatásukról és fogyasztásukra figyelmeztető jelekről olvashatnak néhány fontos tudnivalót:

THC (marihuána, hasis, fű, spangli, joint, haska, rakéta, csarasz)
Megváltozott érzékelés, tág pupillák, koncentráció és koordinációs zavarok, édesség kívánása, nevetőgörcs, megnövekedett étvágy. Figyelmeztető lehet a fiatalok környezetében feltűnő apró tasakok, csipeszek, cigarettapapír. Következménye lehet a pszichés függés, felgyorsult szívritmus, memóriazavar, tüdőkárosodás, hosszabb távon elmezavar.

KOKAIN (koksz, koko, crack)
Szagtalan, keserű, fehér kristályos por. Rövid eufória után depressziót, idegességet, ingerlékenységet, feszes izomzatot eredményez. Következménye lehet felszínes légzés, láz, remegés, görcsök, nyugtalanság, a légzés leállása következtében akár halál. Rendkívül gyorsan okoz függőséget, ha a teszt pozitív, habozás nélkül keressük fel a legközelebbi drogambulanciát!

ÓPIÁTOK (heroin: "hercsi, hernyó, hrn"; morfin: "mo, erno, em"; ópium: "máktea, tea"; codein: "hc, hidro, 02-es")
A fájdalomérzet eltompul, émelygés, hányás, viszketés, könnyezés, orrfolyás, libabőr követheti az eufóriát. Figyelmeztető jel lehet apró tasakok, tűk, fecskendők, érszorítók, kormok kanalak feltűnése. Következménye letargia, fogyás, májgyulladás, lassú, felszínes légzés illetve halál is lehet.
Sajnos a heroin nagyon sokak problémája hazánkban. Ha a teszt ópiátra pozitív, szintén javasolt mielőbb szakemberhez fordulni. A teszt metadonra nem érzékeny, tehát szubsztitúciós kezelés ellenőrzéséhez is használható.

AMFETAMINOK ÉS METAMFETAMINOK (speed, uppers, röpcsi, extasy, crank)
A leggyakoribb diszkó drogok. Bár rendszertelen használatuk nem szokott súlyos függőséghez vezetni, késői hatásuk (pszichózis) ill. esetleg az autóvezetésre gyakorolt hatásuk súlyos következményekkel járhat.
Főbb tünetei: étvágytalanság, nyugtalanság, ingerlékenység, hadarás, remegés, emelkedett hangulat. Figyelmeztető jel lehet a pihenés vagy alvás nélkül töltött hosszabb időszak. Hosszabb távú következménye lehet a dezorientáció, súlyos depresszió, paranoia, magas vérnyomás, esetleg hallucinációk.

JELEK, TÜNETEK, MELYRŐL A DROGHASZNÁLAT FELISMERHETŐ

1. Az iskolai vagy munkahelyi teljesítmény megváltozása (romlása)
2. Külső megjelenés megváltozása (pl.: fogyás, sápadtság, pupillaszűkület stb.)
3. Szokatlan viselkedés, rapszodikus hangulat
4. Érdektelenség a környezet ingereivel szemben
5. Emberi kapcsolatoktól való visszahúzódás
6. A felelősség áthárítása

Bővebb információ a www.abstinentia.hu -n!

Intrauterin Eszközök (nőgyógyászati spirál): / Feminin Safe Load TCu 380 A, Feminin Silver Cu 380 Ag

Pregna FEMININ Safe Load TCu 380 A betegtájékoztató (pdf formátum)

Feminin Silver Cu 380 Ag betegtájékoztató (pdf formátum)

pregnaA tartós fogamzásgátlás egyik legkorszerűbb, legbiztonságosabb módja az intrauterin eszköz (IntraUterine Device - IUD), hagyományos magyar nevén a "spirál". A világ szinte minden országában használják, nagyon sok változata kapható.
A Feminin Safe Load TCu 380 A és a Feminin Silver Cu 380 Ag ma a legelterjedtebb IUD-k világszerte. Az amerika hatóságok (FDA) 1984-es engedélye óta ezen eszközök szenzációs "karriert" futottak be, több millió nő hordja testében.

Miért érdemes IUD-t használni?

Az intrauterin eszköznek számos előnye van a többi fogamzásgátló módszerrel szemben:

 • Nem tartalmaz hormonokat. Ezzel kivédi a hormonális fogamzásgátlók minden hátrányát, sem véralvadási zavarokat, sem más betegséget nem okoz.
 • Nem szükséges hozzá a hölgy együttműködése. A tablettát nem szabad elfelejteni bevenni, az óvszert, pesszáriumot megfelelően kell tudni alkalmazni ahhoz, hogy valóban hatékonyak legyenek. IUD esetében nincs szükség arra, hogy a pár bármely tagja tevékenységével alakítsa ki vagy segítse elő a védettséget. Éppen ezért a hatékonysága messze felülmúlja a többi módszerét.
 • Nem végleges fogamzásgátlás. Hasonlóan a többi fogamzásgátló módszerhez, használata nem befolyásolja a későbbi teherbeesés valószínűségét.

Hogyan hat egy ilyen eszköz?

A tudomány fejlődésével egyre korszerűbb intrauterin eszközök kerültek forgalomba.

 • Az első eszközök úgy működtek, hogy megakadályozták a megtermékenyült petesejt (embrió) beágyazódását azzal, hogy enyhe helyi gyulladást idéztek elő a méhüregben.
 • Ma a fogamzásgátló hatás jórészt a réztartalomnak köszönhető. Mindnyájan tudjuk, hogy a rézionok bizonyos típusú sejteket elpusztítanak. Emlékszünk még, hogy nagyapáink réz-gáliccal permeteztek, vagy láttuk már képeken, ahogy az egyiptomi fáraók rézvegyülettel festették a szemhéjukat azért, hogy az akkor népbetegségként százezreket megvakító trachoma fertőzést elkerüljék. Éppen így pusztítja el a "spirál" a méhüregbe jutott spermiumokat is.
 • Ha mégis maradna túlélő, azok mozgása is megszűnik, tehát nem tudnak eljutni a petevezetékekig, mert a mozgásukhoz szükséges Zn (cink) ionok rézre cserélődnek ki.
 • Természetesen a helyi izgalom okozása ezek után is megakadályozza a beágyazódást, ha mégis létrejönne embrió.

pregnakep

 

 

 

Intrauterin eszköz elhelyezkedése a méh üregében.

A viselője nem érzi, hogy bármilyen idegen test lenne a szervezetében.

 

 

 

Kinek ajánlott IUD-t használni?

A magyar szabályozás lényegesen szigorúbb, mint más országoké, ahol gyakorlatilag bárki használhat "spirált". Nálunk elsősorban:

 • Már szült nőknek
 • Szoptatós anyáknak
 • Hormont szedni nem akaró, vagy eü. okokból nem szedő hölgyeknek
 • 35 év feletti nőknek
  ajánlják.

Meddig maradhat fent egy ilyen eszköz?

A Feminin az egyetlen olyan intrauterin eszköz Magyarországon, melyet az FDA szigorú előírásai alapján is 10 évig szabad hordani. A hazai szabályozás ebben is eltér, nálunk általában 5 évenként lecserélik az ilyen eszközöket, ezzel akadályozva meg egy esetleges fertőzéses szövődményt.

Hogyan juthatok hozzá?

"Spirált" csak nőgyógyász helyezhet fel ill. távolíthat el. El kell tehát menni hozzá, megbeszélni az esetleg felmerülő kérdéseket (ellenjavallatok, esetleges szövődmények, stb.), és ha minden rendben van, akkor kérni, hogy írja fel. Mivel több típus van forgalomban, érdemes megkérdezni az orvost, melyik lenne Önnek a legmegfelelőbb. Mai tudásunk szerint a legtöbb tapasztalat, ismeret a Copper T tipusú "spirálokkal" és az ezüsttartalmú spirálokkal van, említse meg orvosának a Feminin-t, mint lehetőséget!
Ma egy ilyen eszköz 4-10 ezer forint között van, az árak azonban nem mindig egyenesen arányosak a minőséggel!

Ha bármilyen kérése, kérdése, hozzászólása van, írjon nekünk az info@unicorp.hu e-mail címre!